Bilgen Sigorta

Sıkça Sorulan Sorular

Trafik Sigortasını Yaptırmak Zorunda mıyım?

Evet, trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasız aracınız ile trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanabilir.   

Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenmiştir ve her yıl yenilenmek zorundadır. Kapsam olarak, herhangi bir hasar oluşması durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılamak için yaptırılmaktadır. 
  
Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar, hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir. 
Kaza Nedeniyle Diğer Araca ve Sürücüsüne Verdiğim Zararları Trafik Sigortası Ne Oranda Karşılar?

Trafik sigortasının genel kapsam ve amacı sizin karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılamaktır. Trafik sigortanızı satın aldığınız sigorta şirketinin sunduğu şartlar ve verdiği hizmetler bu konuda belirleyicidir.   

Bir kaza halinde diğer araç ve sürücüsüne verdiğiniz zararlar, aracınızın türüne, kullanım şekline ve limitlerinize göre poliçenizin genel şartları dahilinde karşılanır. 
  
Trafik sigortanızı yaptırırken aracınıza ve bütçenize en uygun olanı seçmek, kaza halinde karşılaşacağınız zorlukların üstesinden daha kolay gelmenizi sağlayacaktır.
Trafik Sigortası Fiyatları Zaten Sabit Değil mi? Teklif Almaya Ne Gerek Var?

Zorunlu trafik sigortası fiyatı, sigorta ilk yürürlüğe konduğu zaman sabit tutulmakta idi. Ancak şu anda Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları sabit değildir.   

1 Temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi, sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemektedir. 
  
Artık istediğiniz hizmet kapsamına ve bütçenize uygun trafik sigorta poliçesi yaptırabilme imkanınız bulunmaktadır. Bu nedenle zorunlu trafik sigortanızı da yaptırmadan önce değişik şirketlerden teklif almak, alternatifleri değerlendirmek ve size en uygun hizmeti verecek sigorta şirketini seçmek önem taşımaktadır.
Zeyilname Nedir?

Poliçe ve tecditler üzerinde herhangi bir değişiklik, ilave, iptal gibi durumlar olduğunda düzenlenen belgelere zeyilname denir, yapılan işleme de zeyil denir. Bu belgeler bazen primli, bazen de primsiz olabilir. Örneğin; adres değişikliği zeyilnamesi primsizdir. Primli zeyilnameler ise bazen sigortalıdan prim alınmasına, bazen de prim iadesine yol açabilir. Poliçe konusu malın satışında düzenlenen iptal zeyilnamesi ile sigortalıya prim iadesi yapılır. 

Kiracıyım, Konut Poliçesi Yaptırabilir miyim?

İster kiracı olun, ister ev sahibi konut poliçesi yaptırabilirsiniz. Ev sahibi iseniz, hem eşyalarınızı hem binanızı güvence altına alırken, kiracı iseniz sadece eşya teminatı alarak eşyalarınızı yangın, su baskını, hırsızlık, deprem gibi pek çok riske karşı sigortalatabilirsiniz. Teminat detaylarını poliçenizden kontrol edebilirsiniz.

Konut Poliçesi Alırken Binanın Bedelini Nasıl Belirlemeliyim?

Konut poliçesinde bina bedelini saptarken yapılması gereken, binanın arsa değerini dışarıda bırakarak binanın yeniden inşaa edilmesinin güncel maliyetidir. Çünkü hasar anında ödenecek olan tutar bu bedeli aşamaz. Sigortacılığın temel prensiplerinden biri uğranılan zararın ikame edilmesi, sigortalıyı kara geçirici bir tazminat ödemesi yapılmamasıdır. Bu prensip ışığında sigortalı binada meydana gelen bir hasarla binanın tamamen yıkılması durumunda dahi, arsa değerinde bir kayıp olmayacağı için, ödenecek tazminat binanın o arsa üzerine yeniden inşaa edilmesinin maliyetidir. 

Tam ve Yığma Kagir Yapılar Arasındaki Fark Nedir?

Dış ve iç duvarları ile taban ve tavanları beton, taş, tuğla gibi yanmaz malzeme ile yapılmış binalar tam kagir olarak tanımlanırken; taşıyıcı kolonları olmayan, dış ve iç duvarları ile taban ve tavanları beton, taş, tuğla, briket gibi yanmaz malzeme ile inşa edilen binalar yığma kagir yapı olarak tanımlanır.

Musluğun Açık Unutulması Sonucu Konutta Gerçekleşen Zararlar Poliçede Hangi Teminatla Karşılanır?

Konut poliçesinde dahili su teminatı mevcut ise musluğun açık kalması sonucu konutta gerçekleşen zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Dahili su teminatı ile ayrıca bina içindeki su ve depo sarnıçlarının, su borularının, kalorifer kazan, radyatör ve borularının, temiz veya pis su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donmasının doğrudan sebep olabileceği zararlar, yağmur sularının, kar ve buzların erimesi sonucu meydana gelen suların çatı ve saçaktan sızması, su olukları veya yağmur derelerinin tıkanması veya taşması sonucunda bina içine giren suların doğrudan sebep olduğu zararlar, donma sonucu tesisatta ve tesisata bağlı cihazlarda meydana gelen zararlar ile teminat kapsamına giren zarara yol açan tesisatın onarılması maksadıyla duvarın açılması ve kapatılması için yapılan masraflar, kanalizasyon ve foseptik çukurlarından geri tepen pis suların sebep olacağı zararlar, şehir su şebekesinin arızası nedeniyle akan ve sızan suların sebep olacağı zararlar da karşılanmaktadır. 

Zorunlu Deprem Sigortasında Eşyalar Teminat Kapsamında mıdır?

Zorunlu deprem sigortası (DASK) sadece binayı güvence altına almaktadır.

Sigortalı Öldüğünde Kasko Sigorta Poliçesinin Durumu Ne Olur?

Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.

Araç, Noter Satışı Olmaksızın, El Senedi ile Satılmış ve Alan Kişi Kazaya Karışmış ise, Satan Açısından Sorumluluk Söz Konusu Olur mu?

Mevzuata göre, araçlara ilişkin mülkiyet değişikliği noter satışı ile mümkündür. Noter satışı olmayan araç için işleten sıfatı değişmez. Her iki tarafın kendi aralarında yapmış olduğu el sözleşmesi satan kişinin sorumluluğunu kaldırmaz.

Kasko Sigortalı Aracın Çalınması Halinde, Tazminat Ödenmeden Bekleme Süresi Var mıdır?

Çalınan aracın bulunması için ilgili makamların yapacakları araştırmalar 30 gün içinde sonuç vermediği takdirde, ilgili makamdan aracın bulunamadığına dair yazı alınarak, sigortacı tazminatı öder. Bu ödemeyi takiben çalınan araç bulunduğu takdirde, bu durumu sigortalı yazı ile sigortacıya derhal bildirmekle yükümlüdür; sigortalı, aldığı tazminatı iade ederek aracını geri alabilir veya aracını sigortacıya devreder.

Aracıma Sonradan İlave Ettirdiğim Alüminyum Jant, Radyo Teyp, Klima Gibi Aksesuarlar Bu Listedeki Değerlere Dahil midir?

Araçlara sonradan ilave edilmiş aksesuarlar listedeki değerlere dahil olmayıp, bunların bedelleri bildirilmelidir.